Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika Hozzárendelés, függvény segítség kellene!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1012
Matek házifeledteba kérnék segítséget! Függvények, hozzárendelés.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

3
Szia!
Ilyenkor próbálj arra a feladatra gondolni, amit még alsóban vettetek.
Egy "gép" volt, amibe bele kellett dobni egy számot, és valamilyen szabály alapján vissza dobott egy másikat. (Pl: hozzáadott hármat, vagy megszorozta kettővel.)
A függvények is ilyen gépek. Ami nagyon fontos, hogy a függvényeknél nincsen olyan, hogy bedobsz valamit a gépbe, és kettő valamit dob vissza. Mindig egyet kell visszadobnia.
Ide kapcsolódik a 2. feladat.
a) Bedobsz a gépbe egy gyereket az osztályodból, és a gép visszadobja egy testvérét. De mi van, ha valakinek több testvére van?
Akkor a gép nem tudná eldönteni, hogy kit dobjon vissza, ezért ez nem függvény.
b)
Bedobunk egy sokszöget, és kidobja a gép, hogy mekkora a területe. Minden sokszögnek egyértelmű, hogy mekkora a területe, ezért ez egy függvény. (Az nem baj ha van két sokszög aminek ugyanakkora a területe)
c)
Bedobunk egy természetes számot, és visszadobja a prímszámosztóit. Ez megint nem jó, a gépünk csak egy dolgot tud visszadobni, és sok számnak van több osztója.
2

Minden függvénynek van egy hozzárendelési szabálya. Ez az a szabály, ami alapján a gépünk dolgozik.
Még az a különleges a függvényekben, hogy ábrázolni tudjuk őket.
Méghozzá egy koordináta rendszerben. A koordináta rendszerben minden pontnak van két koordinátája. Ezt már tanultátok.
Két tengyely van, az x, és az y.
Az x tengyely pontjai azok lesznek, amiket beledobálunk a gépbe, az y tengely pontjai pedig azok, amiket kidob a gép.
A hozzárendelési szabályt 3 féleképpen jelölhetjük.
1). x->x+2
2). f(x)=x+2
3). y=x+2
Mindhárom jelölés lényegében ugyanaz, azt mondja meg, hogy ha bedobunk egy számot, ez az x, akkor a gép hozzáadja a kettőt, és ezt dobja vissza.
Az első arra utal, hogy minden x-hez hozzárendeljük, a nála kettővel nagyobb értéket.
A másodikban az f a függvényünk neve. (Általában f, e, g, ilyesmi nevük szokott lenni.) Azt jelenti ez a jelölés, hogy ha bedobjuk az f függvénybe x-et, ( f(x)) akkor x+2-t fog visszadobni.
A harmadik szerintem egészen egyértelmű.

Kérlek rajzolj egy koordináta rendszert, és jelöld be az alábbi pontokat:
Most próbáljuk meg felrajzolni.
Dobjunk be x=1-et.
A gép x+2=3-at fog visszadobni.
Jelöld be az (1;3) pontot.

Most dobjuk be az x=2-t
y=x+2=4
Jelöld be a (2;4) pontot.
Még kettőt bejelölsz, és akkor már látni fogod, hogy hogyan néz ki a függvényed, és össze tudod köti a pontokat.
Van még egy jelölés: R=>R Ez azt jelenti, hogy valós számokat dobunk a gépbe, és valós számokat is várunk vissza. (Tehát az x tengely összes pontját bedobjuk a gépbe.

g) Itt egész számokat dobunk a gépbe, és ezért a végén nem kell összekötnöd a pontokat, hiszen csak arra vagyunk kíváncsiak, ahol x és y is egész szám.

Próbálgasd őket, és szólj, ha valahol elakadtál.


2

B1)
Az alaphalmaz azoknak a számoknak a halmaza, amit bedobunk a gépbe. A képhalmaz azoké, amit visszadob a gép.
a) Bedobunk egy egész, 0-nál nagyobb számot, és a gép visszadobja a négyzetgyökét, egy racionális számot.
De az a baj, hogy pl a  2  nem racionális. És így sok más szám sem.
És nem is ez a legnagyobb baj. Ha pl: tudnánk, hogy 2 fölött minden egész szám gyöke racionális, akkor csak azt mondanánk, hogy 2-nél nagyobb számokat tudunk bedobni a gépbe, és így jó lenne. Viszont ezek a számok össze vannak keverve a "rendes" számokkal, amiknek racionális a gyöke. Ezért ez nem egy függvény.
A b) ben viszont nincsen megkötve, hogy milyen számot dobjon vissza a gép, ezért az jó lesz nekünk, az függvény.
Módosítva: 5 éve
2