Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2090
Egy egyenes körhenger palástja 10cm oldalú négyzet.Mekkora a henger felszíne és térfogata?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a henger palástjának a két oldala a henger alapkörének kerülete és a magasság, ezért:
K=2*r*π=10cm és m=10cm
A kerületből kifejezve a sugarat: r=10/(2π)=1,59cm
A henger felszínének képlete: A=r*π*(r+m)=1,59*π*(1,59+10)=57,89cm²
A henger térfogatának képlete: V=r²*π*m=1,59²*π*10=79,42cm³
0