Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Henger felszíne és térfogata segítene valaki?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
712
Egy henger alakú tartály térfogata 34,86 m3,alaplap területe 8,3m2,Milyen magas a tartály?
A tartály oldalát be kell festeni. Hány m2 a befestendő felület? Köszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A henger térfogata legegyszerűbben a V=Ta*m képletből számítható, ahol Ta az alapterület, m a magasság. Vagyis:
34,86m³=8,3m²*m osszuk el mindkét oldalt 8,3-mal
4,2m=m
A henger oldalát (palástját) a P= 2*r*π*m képlettel lehet kiszámolni, viszont még nem tudjuk az r-t. Ezért az alapterület képletéből kifejezzük:
Ta=r²π, amiből r=34,86/π=11,1m
Most helyettesítünk a palást képletébe:
P=2*11,1*π*4,2= megközelítóleg 293m²
0