Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nedvesség tartalom számítási feladat !Ehhez szeretnék kérni egy kis segítséget

Főoldal » Középiskola » Kémia
423
75% nedvességtartalmú aprított zöldséget 15% nedvességtartalomra szárítunk. Mennyi szárított zöldséget kapunk 1000 kg zöldségből szárítás után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A nedvesség tartalom változik a szárítás során.

1000 kg 75%-a: 750 kg (ez a teljes nedvesség tartalom, ez a kiindulási állapot).

A maradék a szilárd anyag, 250 kg. Ez nem változik a szárítás során.

Azt tudjuk, hogy szárítás után 15% a nedvesség tartalom.

A maradék nedvesség mennyisége 15%, de kg-ban nem ismerjük, ez legyen x kg.

Erre fel tudjuk írni azt, hogy

`x/(250+x)*100=15%`

`x/(250+x)=0.15`

`x=0.15*(250+x)`

`x=0.15*250+0.15*x`

`0.85*x=37.5`

`x=44.12kg` nedvesség marad szárítás után.

A kapott szárított zöldség mennyisége a szilárd anyag + a maradék nedvesség: 250+44,12=294,12 kg szárított zöldséget kapunk 1000 kg zöldségből szárítás után.

A 44,12 kg az pont a 15%-a a szárított zöldség tömegének: 44,12*100/294,12=15%
1