Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sűrgős lenne

Főoldal » Általános iskola » Kémia
487
150g kalcium mennyi sósaval reagál és 150g mészkőből hány gram egetett meszet lehet előállítani
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
kalcium + sósav = kalcium-klorid + hidrogén gáz

reakció egyenlet:

Ca + 2 HCl = CaCl₂ + H₂

40 g kalcium 2*36,5 g sósavval reagál.
150 g kalcium x=150*73/40=273,75 g sósavval reagál.


mészkő `overset(hevítés)(→)` égetett mész + szén-dioxid

CaCO₃ `overset(hevítés)(→)` CaO + CO₂

1 mol CaCO₃ tömege=40+12+3*16=100 g
1 mol CaO tömege=40+16=56 g

100 g mészkőből 56 g égetett mész keletkezik.
150 g mészkőből 1,5-ször ennyi, 150*56/100=1,5*56= 84 g égetett mész keletkezik.
0