Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika, áramerősség

Főoldal » Középiskola » Fizika
904
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1 sec alatt 0,1 cm-rel mennek odébb a töltések, vagyis egy 1 mm magas henger halad át a keresztmetszeten.
A henger térfogata:
V = h · r²π = 1 mm · 0,25² mm² · π = π/16 mm³ = 0,196 mm³
V = 1,96·10⁻⁴ cm³
Ebben a térfogatban ennyi elektron van:
n = V·ρ = 1,96·10⁻⁴ · 2·10²² = 3,92·10¹⁸
Egy elektron töltése q=1,6·10⁻¹⁹ C, ezért az összes töltés:
Q = n·q = 3,92·10¹⁸ · 1,6·10⁻¹⁹ C = 0,627 C

Az áramerősség az 1 másodperc alatt áthaladt töltés:
I = Q/t = 0,627 C / 1 s = 0,627 A
0