Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egy egyenesre illeszkednek?

Főoldal » Középiskola » Matematika
4135
Egy egyenesre illeszkednek-e a megadott pontok? Ha igen akkor írjuk fel az egyenletét is:
A ( 2005 : 2005 )
B ( 2007 : 2008 )
C ( 2013 : 2017 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos, egyenlet, egyenes
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Akkor fognak egy egyenesre esni, ha AB vektor párhuzamos AC vektorral. Vagyis AB vektornak valahányszorosa lesz az AC vektor.
AB vektor: (2007-2005;2008-2005) = (2;3)
AC vektor: (2013-2005;2017-2005) = (8;12) egyszerűsítve (2;3)
ezzel bizonyítottuk, hogy egy egyenesre esnek, ráadásul megkaptuk az egyenes irányvektorát is.
Az egyenes egyenletéhez a három közül bármelyik pontot választhatjuk:
AB vektor (2;3) irányvektor
A pont (2005;2005) fixpont
Ezekből az egyenes egyenlete:
3x-2y=3*2005-2*2005 azaz
3x-2y=2005
Ellenőrzésként válasszunk másik pontot:
AB vektor (2;3)
C pont (2013;2017)
Az egyenlet:
3x-2y=3*2013-2*2017
3x-2y=6039-4034 vagyis:
3x-2y=2005
0