Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos!! Egyszerű fizika körmozgásos feladat

Főoldal » Középiskola » Fizika
962
Mekkora szögsebességgel kell forgatmi függőleges tengelye körül a 10 cm sugarú hengerfelületet ahhoz, hogy a belső felülethez szorított, majd elengedett kicsiny méretű test ne essék le? A felületre jellemző tapadósurlódsi együttható 0,1 .
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Az egyensúly feltétele:G=Fs
azaz
m·g=μ·Fny
A nyomóerőt a forgásból adódó centrifugális erő adja, ami : (m·v²)/r számítható
(A centripetális erő a centrifugális erő ellen ereje: nagyságuk megegyezik, irányuk ellentétes)
tehát:
m·g=μ·(m·v²)/r (egyszerűsítünk m-el, rendezzük az egyenletet v²-re
v²=(g·r)/μ⇒behelyettesítve v²=10
v= 10 =3,16m/s
1