Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria, pontok koordinátái

Főoldal » Középiskola » Matematika
565
Számítsa ki azoknak a pontoknak a koordinátáit, melyek rajta vannak az x+2y=7 egyenletű egyenesen, és 5 egységnyi távolságra vannak a P (3;7) ponttól!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
5 egységnyi távolságra vannak a P(3;7) ponttól = egy olyan körön vannak, aminek ez a pont a középpontja és 5 a sugara. Ennek a körnek az egyenlete: (x-3)2+(y-7)2=25 (52). Tehát van egy egyenesed és 1 köröd, ezeknek a metszéspontjait akarod kiszámolni. Ilyenkor meg kell oldani egy egyenletrendszert a két alakzat egyenletéből.

Az első egyenletből kifejezed x-et: x=7-2y
Ezt behelyettesíted a kör egyenletébe: (7-2y-3)2+(y-7)2=25
(4-2y)2+(y-7)2=25
Felbontod a zárójeleket: 16-16y+4y2+y2-14y+49=25
Összevonsz: 5y2-30y+40=0
(itt lehet egyszerűsíteni hogy egyszerűbb legyen a megoldás, leosztasz 5-tel: y2-6y+8=0 )
Megoldod a másodfokú egyenletet a megoldóképlettel (nem írom le részletesen):
y1=4
y2=2
Ez még nem elég, x-re is meg kell oldani, úgy hogy visszahelyettesíted mindkét y-t ebbe az egyenletbe:x=7-2y
x1=-1
x2=3
Tehát a pontok:
P1 (-1;4)
P2 (3;2)
1