Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletek, egyenlőtlenségek (nem csak eredmény kellene, hanem a levezetés is a lépésekkel)

Főoldal » Középiskola » Matematika
525
1. 3(x-1)-2(x-3)-4(x-1)=4

2. 4(x+3)-3-(x+2)-(x+1)-x=0

3. 5(2
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. 3(x-1)-2(x-3)-4(x-1)=4 /zárójelek felbontása
3x-3 - 2x-3 -4x-4 =4 / összevonás
-3x-10=4 / +10
-3x=14 / :(-3)
x = -14/3

2. 4(x+3)-3-(x+2)-(x+1)-x=0 /zf.
4x+12-3-x-2-x-1-x=0 /öv.
x+6=0 /-6
x= -6

Magyarázom, ha nem esetleg így nem tiszta még:
Ha a zárójel előtt közvetlenül egy szám szerepel, akkor azzal a számmal mind a két tagot meg kell szorozni. Ha negatív szám szerepel, akkor értelemszerűen ugyanúgy megszorzod, de a zárójelben szereplő számok előjele megváltozik. Tehát: -3(x+4)=(-3)×x+(-3)×4=-3x-12. Ha nincs szám a zárójel előtt, csak negatív előjel (kivonás), akkor csak (-1)-gyel szorzod a zárójel tagjait. :)
0