Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
792
valaki tudna segíteni? nagyon megköszönném! Annyi a kérdésem, hogy azt hogy kell kiszámolni hogy 35g Li atomban hány neutron, proton és elektron van? Mert ha nem lenne ott a 35 g akkor tudnám csak ez egy kicsit összezavart. Ha valaki tudja leirja hogy hogy kell kiszámolni? Előre is köszönöm:)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

előbb megnézzük, hogy 1 darab litium atomban mennyi van ezekből, azt írtad, hogy ezt tudod, ezért ezt nem részletezem:
3 proton, 3 elektron, 4 neutron

most meghatározzuk, a 35 gramm lítium anyagmennyiségét, hiszen azt nagyon jól tudjuk, hogy 1 mol anyagban `6*10^23` darab részecskének kell lennie,
a lítium moláris tömege: 7g/mol, nekünk van most 35 grammunk ebből, így az anyagmennyiség n=5 mol-nak adódik, ugye 5 mol lítiumban, `5*6*10^23` darab atom van, tehát ha,

1 atomban van 3 proton, akkor `5*6*10^23` darab atomban : `3*5*6*10^23=9*10^24` darab proton van
1 atomban van 4 neutron, akkor`5*6*10^23` darab atomban: `4*5*6*10^23=1.2*10^25` darab neutron van
1 atomban van 3 elektron, akkor `5*6*10^23` darab atomban `3*5*6*10^23=9*10^24` darab elektron van


Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0