Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiások segítség!!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
508
Összeöntöttünk azonos térfogatú pH=2,00-es sósavat és pH=13,00-as NaOH-oldatot. Mekkora a keletkező oldat pH-ja?

Ha valaki levezetné nekem, annak nagyon hálás lennék!

Megoldókulcs eredménye: pH=3,48
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Szia!

sósavnál pH=2 tehát a hidrogén-ion koncentráció : `10^(-2)=0.01 M` vegyünk ebből 1 köbdeci oldatot, így 0,01 mol HCl lenne az oldatban

nátrium-hidroxidnál pH=13, így a pOH=1, tehát a hidroxid-ion koncentráció: `10^(-1)=0.1M`, ebből is 1 köbdecit kell vennünkí gy lesz benne 0,1 mol

reakció:
`HCl+NaOH \rarr NaCl + H_2O`

hogyha ezek reagálnak, akkor a sósav teljesen eltűnik, hiszen 0,01 mol van belőle, míg a lúgból 0,1 mol, tehát visszamarad:0,1-0,01=0,09 mol nátrium-hidroxid van most az oldatunkban, sósav egyáltalán nincs.

0,09 mol nátrium-hidroxidunk van, 2 köbdeciben (alapból a térfogatokat oldatok esetében nem adhatnánk össze, de mivel nem adtak meg a keletkező oldatról semmit, így feltételeznünk kell, hogy nem történt jelentős térfogatváltozás 2 köbdecihez képest)

tehát: 0,09 mol nátrium-hidroxidban van 0,09 mol hidroxid-ion ennek a koncentrációja: 0,09/2=0,045 M, ennek a negatív logaritmusa megadja a pOH-t, pOH=-log(0,045)=1.35, ebből a pH=14-1.35=12.65, ez a válasz

látom, hogy ez nem egyezik meg az általad leírtakkal, nem néztél rossz megoldást véletlenül?

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0

tehát:

egyik hcl: pH=1, ebből a hidrogén-ion koncentráció és a sósavkoncentráció: `10^-1=0.1M` ebből veszünk 1 köbdecit,így 0.1 mol HCl-ünk lesz

másik HCl: pH=3, ebből a hidrogén-ion koncentráció és a sósavkoncentráció: `10^-3=0.001M`, ebből veszünk 1 köbdecit,így 0.001 mol HCl-ünk lesz

naoh: ph=13, ennek az előbb leírtak alapján 0.1 mol lesz az oldatban

reakció ugyanaz, most ugye összesen 0.101 mol HCl-ünk van 3 köbdeciben, az a 0.1 mol NaOh teljesen el fog reagálni, mara: 0.001 mol sósav 3 köbdeciben, a hidrogén-ion koncentráció: 0.001/3, ennek vesszük a negatív logaritmusát és megkapjuk a ph-t: pH=-log(0.001/3)=3.48

így kijött, amit akartunk

Kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
0