Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik pontban metszi egymást

Főoldal » Középiskola » Matematika
1608
Melyik pontban metszi egymást az ABC háromszög BC oldalához tartozó magasságvonala ás az AC oldalhoz tartozó súlyvonala, ha

A ( -1 : 4 )
B ( -1 : -4 )
C ( 7 : 2 )
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
háromszög, pont, koordináta, magasságvonal, egyenes, ABC, 3szög
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Mi a kérdés?
0

A BC oldalhoz tartozó magasság merőleges a BC oldalra és az A ponton megy keresztül. a BC oldal vektora (8;6), ez merőleges a keresett egyenesre, ezért annak normálvektora lesz. Az egyenes az A ponton megy keresztül, így a normálvektoros képletben annak koordinátáit kell beírni x₀ és y₀ helyére, így:

8x+6y=8*(-1)+6*4=16, tehát 8x+6y=16 az egyenes egyenlete, lehet 2-vel osztani, ekkor a 4x+3y=8 egyenletet kapjuk.

Az AC oldalhoz tartozó súlyvonal az AC oldal felezőpontját köti össze a B ponttal. az AC oldal felezőpontja F(3;3), így felírhatjuk az BF vektort, ami (4;7). Mivel mindkét pont az egyenesen van, ezért a köztük futó vektor párhuzamos az egyenessel, ezért annak irányvektora lesz, így normálnunk kell, ekkor kapjuk a (7;-4) vektort. A képletbe F és B közül valamelyiknek a koordinátáit kell írnunk (ellenőrzésként meg lehet csinálni mindkettővel, és ha ugyanaz jön ki, jól számoltunk):

7x-4y=7*3-4*3=9, tehát 7x-4y=9.

Ezt a két egyenletet egyenletrendszerbe foglaljuk, és megoldjuk. x értéke az első, y értéke a második koordinátája a metszéspontnak.
Módosítva: 9 éve
0