Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki tudna segíteni?

Főoldal » Középiskola » Matematika
816
Tükrözzük a P(3;2) pontot az x+y+8=0 egyenletű egyenesre. Számítsuk ki a tükörkép koordinátáit.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A tükrözött P-ponton átmenő egyenes merőleges lesz az egyenesre, a pont és egyenes metszéspontja közti távolság.

`x+y = -8`

Visszaírhatjuk irányvektorrá:
`v(1;1)`

Az erre merőleges normálvektor:
`n(-1;1)`

Mely átmegy a `(3;2)` ponton:
`y-x = -1`

Ez az egyenes az első egyenest a
`y = x-1`

`x +y = -8`

`x + (x-1) = -8`

`x = -3,5`
`y = -4,5`

`M(-3,5;-4,5)` pontban metszi
(ez lesz a kör középpontja)

`D(P,M) = sqrt(84.5)`

A kör egyenlete:
`(x+3.5)^2 + (y+4.5)^2 = 84.5`

És az egyenesé:
`y-x = -1`

Felírhatjuk rá az egyenletrendszert, melynek az egyik megoldását már ismerjük
`x_1 = 3`
`y_1 = 2`

Ebből:
`x_2 = -10`
`y_2 = -11`

A másik metszéspontja a
`(-10;-11)` pont, mely a p pont tükörképe
0