Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika 10. házi feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1312
1.Egy derékszögű háromszögben az egyik befogó a=5 cm. Ennek a befogónak az átfogóra eső merőleges vetülete p=2 cm. Mekkorák a háromszög hiányzó oldalai? Mekkora az átfogóhoz tartozó magasság?
2.Egy derékszögű háromszög egyik befogója b=5 cm, az átfogóhoz tartozó magasság m=3 cm. Mekkorák a háromszög hiányzó oldalai?
Köszönöm előre is a válaszokat!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, magasság, Befogó-tétel
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
Befogó-tétel miatt
a= pc 
5= 2c 
c=12.5 cm
q=c-p=10.5
b= qc = 10,5*12,5 =11,46 cm
Magasság-tételből:
m= pq = 2*10,5 =4,58cm
Háromszög hiányzó oldalai: b=11,46cm és c=12,5cm. A magasság m=4,58cm

2.
Pitagorasz-tétel miatt
q= b^2-m^2 =4
Befogó-tétel miatt
b= qc 
c=25/4=6,25 cm
p=c-q=2,25
a= pc = 2,25*6,25 =3,75 cm
Háromszög hiányzó oldalai: a=3,75cm és c=6,25cm.
Módosítva: 5 éve
0