Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Paralelogramma

Főoldal » Középiskola » Matematika
448
Egy nagyon modern festő Bárány című alkotása 60 cm x 40 cm -es téglalap. A paralelogramma formájú ,,bárány" egyik oldala 25 cm. Mennyi kék festékkel festhető meg a bárány, ha 1cm-re 0,7 g festék kell?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1. megoldás
A téglalap alakú vászonból két derékszögű háromszög alakú részre nem került kék festék. Ezek területe külön-külön 40 ⋅ 35 2 cm 2 .
A téglalap területéből a két háromszög területét kivonva megkapjuk a festett rész területét:
T bárány = 40 ⋅ 60 − 2 ⋅ 40 ⋅ 35 2 = 40 ⋅ 60 − 40 ⋅ 35 =
40 ⋅ (60 − 35) = 40 ⋅ 25 = 1000 cm 2 .
A felhasznált festék tömege 1000 ⋅ 0,7 = 700 g = 70 dkg .

2. megoldás
A paralelogrammába az átlót be­raj­zol­va két olyan egybevágó (tom­pa­szö­gű) háromszög keletkezik, melynek 25 cm -es oldalához éppen a 40 cm -es magasság tartozik.

Így a terület:

T paralelogramma = 2 T háromszög = 2 ⋅ 25 ⋅ 40 2 = 25 ⋅ 40 = 1000 cm 2 .
0