Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektromosságtan házi.

Főoldal » Középiskola » Fizika
930
Mekkora sebességgel haladnak az elektronok egy 2 mm² keresztmetszetű fémhuzalban, ha a vezetésben részt vévő elektronok sűrűsége 5·10²⁸ db/m³ és a vezetőben 3,2A sűrűségű áram folyik?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, Elektron, Áram, Elektromosságtan
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
I = 3,2 A
Ez azt jelenti, hogy t=1 sec alatt Q=3,2 C elektron haladt át.
1 elektron töltése q=1,6·10⁻¹⁹ C, vagyis összesen ennyi elektron kellett áthaladjon:
n = Q/q = 3,2 C / 1,6·10⁻¹⁹ C = 2·10¹⁹ darab

1 m³-ben van 5·10²⁸ darab elektron. Mivel 1 m=1000 mm, 1 m³ = 1000³ mm³ = 10⁹ mm³, ezért 1 mm³-ben van 5·10²⁸ / 10⁹ = 5·10¹⁹ darab elektron.

Nekünk csak 2·10¹⁹ elektron kell, ez kevesebb 1 mm³-nél.
Vagyis ekkora térfogatú hengernyi elektron ment át mm³-ben: V = 2·10¹⁹ / 5·10¹⁹ = 0,4 mm³

A henger alapterülete A =2 mm²
A magassága: h = V/A = 0,4 mm³ / 2 mm² = 0,2 mm

1 másodperccel számoltuk a töltések mennyiségét, tehát 1 másodperc alatt haladt át ekkora hengernyi térfogatú elektron, ami azt jelenti, hogy az átlagos sebességük 0,2 mm/s
1