Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Általános iskola » Fizika
1651
3, Egy transzformátor primer tekercse 400, szekunder tekercse 1600 menetes. Mekkora a szekunder feszültség, ha a primer feszültség 230V?


4, Egy transzformátor szekunder tekercsének kivezetésein 300V feszültség mérhető. A szekunder tekercs menetszáma 1200, a primer tekercsé 400. Mekkora a primer feszültség?



5, Egy transzformátor primer tekercse 1800 menetes, a primer feszültség 240V. Hány menetes a szekunder tekercs, ha a szekunder feszültség 60V? Mennyi a szekunder tekercs áramkörébe kapcsolt fogyasztó teljesítménye, ha a primer áramkörben az áramerősség 2A?

Ez egy dolgozathoz kéne és nagyon sürgős lenne!!!!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
Szia!

3, Egy transzformátor primer tekercse 400, szekunder tekercse 1600 menetes. Mekkora a szekunder feszültség, ha a primer feszültség 230V?

Np= 400
Nsz= 1600
Up= 230 V
Usz= ?= 920 V

Nsz : Np= Usz : Up
Usz= Up x (Nsz : Np)= 230 V x (1600:400)= 230 V x 4= 920 V

4, Egy transzformátor szekunder tekercsének kivezetésein 300V feszültség mérhető. A szekunder tekercs menetszáma 1200, a primer tekercsé 400. Mekkora a primer feszültség?

Usz= 300 V
Nsz= 1200
Np= 400
Up= ?= 100 V

Nsz : Np= Usz : Up
Up= Usz : (Nsz : Np)= 300 V : (1200:400)= 300 V : 3= 100 V

Majd folytatom.
0


5, Egy transzformátor primer tekercse 1800 menetes, a primer feszültség 240V. Hány menetes a szekunder tekercs, ha a szekunder feszültség 60V? Mennyi a szekunder tekercs áramkörébe kapcsolt fogyasztó teljesítménye, ha a primer áramkörben az áramerősség 2A?


a,

Np= 1800
Up= 240 V
Usz= 60 V
Nsz= ?= 450

Np : Nsz= Up : Usz
Nsz= Np : (Up:Usz)= 1800:(240 V : 60 V)= 1800 : 4= 450

A szekunder tekercs 450 menetes.

b,

Np= 1800
Nsz= 450
Up= 240 V
Usz= 60 V
Ip= 2 A
Isz= ?= 8 A
Psz= ?= 480 W

Up x Ip= Usz x Isz
240 V x 2 A= 60 V x Isz
Isz= 8 A

Psz= Usz x Isz= 60 V x 8 A= 480 W
Pp= Psz
Pp= 480 W
0