Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tud valaki segíteni kémiából?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1100
Írd fel a következő reakciók kémiai egyenletét!
1. metanol égése
2. propanol reakciója nátriummal
3. hangyasav reakciója vízzel
4. ecetsav reakciója nátriummal
5. sztearinsav reakciója nátrium-hidroxiddal
6. ecetsav-metilészter reakciója nátrium-hidroxiddal
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. metanol égése
2 CH₃OH + 3 O₂ = 2 CO₂ + 4 H₂O
szén-dioxid és víz keletkezik

2. propanol reakciója nátriummal

mármint melyik propanol?

2-propanollal:
2 CH₃-CH(OH)-CH₃ + 2 Na = 2 CH₃-CH(ONa)-CH₃ + H₂
nátrium-izopropanOLÁT és hidrogéngáz keletkezik.

ugyanez 1-propanollal:
2 CH₃-CH₂-CH₂-OH + 2 Na = 2 CH₃-CH₂-CH₂-ONa + H₂
nátrium-propanOLÁT és hidrogéngáz keletkezik.

3. hangyasav reakciója vízzel
HCOOH + H₂O ⇔ HCOO- + H₃O+
formiát-ion és oxónium-ion keletkezik.
(hangyasav gyenge sav, ezért egyensúlyi folyamatban disszociál)

4. ecetsav reakciója nátriummal
2 CH₃COOH + 2 Na = 2 CH₃COONa + H₂
nátrium-acetát (vagy nátrium-etanOÁT és hidrogén gáz keletkezik).

5. sztearinsav reakciója nátrium-hidroxiddal
CH₃-(CH₂)₁₆-COOH + NaOH ⇔ CH₃-(CH₂)₁₆-COONa + H₂O
oktadekánsav + nátrium-hidroxid = nátrium-sztearát (vagy nátrium-oktadekanOÁT) + víz keletkezik.

(gyenge sav erős bázis sója keletkezik, egyensúlyi folyamatban hidrolizál)

6. ecetsav-metilészter reakciója nátrium-hidroxiddal
CH₃COO-CH₃ + NaOH ⇔ CH₃COONa + CH₃OH
(ez az elszappanosítás vagy észterek lúgos hidrolízise:
nátrium-acetát vagy nátrium-etanOÁT és metil-alkohol keletkezik).
(gyenge sav erős bázis sója keletkezik, egyensúlyi folyamatban hidrolizál)
Módosítva: 3 éve
1