Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudnátok légyszi ebben segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
1236
1 dm3 térfogatú, 0 °C-os és 0,200 MPa nyomású hidrogénből és nitrogénből álló gázelegy tömege 1 g. Mennyi a térfogat%-os összetétele?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Az általános gáztörvénnyel ki lehet számolni a gáz keverék átlagos móltömegét.
Mivel a gázok mól és térfogat %-os összetétele azonos állapotban megegyezik (a gáz keverék két komponense itt értelemszerűen azonos állapotban van) ezért a kiszámolt mól% értékek azonosak lesznek a térfogat%-kal.

p*V=n*R*T

p*V=(m/M)*R*T

Mindent SI-ben kell behelyettesíteni:

M=m*R*T/(p*V) = 0,001 kg * 8,314 J/(mol*K) * 273,15 K / (200000 Pa * 0,001 m³)=0,01135 kg/mol=11,35 g/mol

Ez a gáz keverék átlagos móltömege.

Mivel a keverék két komponensű, ezért ha a hidrogén móltörtje xH2, akkor a nitrogéné 1-xH2

Ebből az összetételt úgy kapjuk meg, hogy:

M=xH2*MH2 + (1-xH2) * MN2

11,35 g/mol = xH2*2 g/mol + (1-xH2) * 28 g/mol

11,35 = 2*x + 28 - 28*x

-16,65=-26*x

xH2=0,64, ebből a nitrogén móltörtje 0,36, tehát a gáz keverék térfogat%-os összetétele a megadott körülmények között:
64 térfogat% hidrogén és
36 térfogat% nitrogén.
Módosítva: 5 éve
0