Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fontos!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
979
Egy gondolt számot megszoroztam 5-tel,kivontam belőle 3-at, majd hozzáadtam ennek a 2/3 részét és így 85-öt kaptam.Mi volt a gondolt szám?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
-1
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
A gondolt szám legyen x, akkor:
5x-3+(5x-3)*2/3=85 felbontva a zárójelet:
5x-3+10x/3-2=85 szorozzunk 3-mal hogy eltünjön a nevező
15x-9+10x-6=255 összevonva:
25x-15=255 rendezve:
25x=270 azaz:
x=270/25 ami egyszerűsítve:54/5
Ellenőrzés:
54/5*5-3=51 51-nek a 2/3 része:34 és 51+34=85
0