Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2012
Hozd egyszerűbb alakra,majd számítsd ki a következő algebrai kifejezés értékét ha:X=(-5) Y=2
2X-Y-3+3X-2Y+4=
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Össze kell vonni az egynemű tagokat; egyneműek azok, amelyekben ugyanazok az ismeretlenek vannak, ezeket érdemes szétszedni:

2x+3x=5x
-y-2y=-3y
-3+4=1, tehát az egyszerűsített alak: 5x-3y+1

Ezután csak annyi a dolgunk, hogy a betűk helyére beírjuk az adott értékeket, és végigszámoljuk a műveleteket:

5*(-5)-3*2+1 = -25-6+1 = -30 a kifejezés értéke.
1