Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
2434
36 és 42 legnagyobb közös osztója és legkisebb közös többszöröse mi??Egyszerűsítsd: 36/42=?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ehhez fel kell írni a két szám prímtényezős alakját:

36=2*2*3*3
42=2*3*7

A legnagyobb közös osztóhoz ki kell választani azokat, amelyek közösek; mindkettőben van 1 darab 2-es, 1 darab 3-as, így a legnagyobb közös osztó a 2*3=6 lesz.

A legkisebb közös többszöröshöz mindegyik számból azt kell kiválasztani, amelyikből több van; 2-esből 2 darab van a 36-ban, ugyanígy a 3-asból is, a 7-es pedig a 42-ben van több, azt választjuk, majd ezeket szorozzuk: 2*2*3*3*7=252 a legkisebb közös többszörös.

A törtet a legnagyobb közös osztó segítségével tudjuk a legegyszerűbb alakra hozni, így 6/7-et kapunk.
1