Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!
Kémia (sürgősen)
dorina-glnczi8226
kérdése
433
1 A krumplit apróra vágjuk főzés előtt.
-Mi a megváltoztatott tényező?
2. Emésztést elősegítő gyógyszert veszünk be.
-Mi a megváltoztatott tényező?
4. Kuktafazékban főzünk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
5. Fagyasztószekrényben tárolunk élelmiszert.
- Mi a megváltoztatott tényező?
6. Húspuhitó sót használunk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia
Válaszok
1
meika{ Vegyész }
válasza
1 A krumplit apróra vágjuk főzés előtt.
-Mi a megváltoztatott tényező?
felület
Az apróra vágással nagyobb a krumpli felülete, így könnyebben fő meg, mintha egészben főznénk.
2. Emésztést elősegítő gyógyszert veszünk be.
-Mi a megváltoztatott tényező?
katalizátor hozzáadása
Az emésztést elősegítő gyógyszerekben enzimek vannak (például a Dipankrinban pankreáz)
3. Pezsgőtablettát iszunk ugyanazon hatóanyagú tabletta bevétele helyett.
-Mi a megváltoztatott tényező?
halmazállapot
A pezsgőtablettával oldatot készítünk a hatóanyagból, ami így gyorsabban szívódik fel.
A sima tablettának még szét kell esnie, a hatóanyag lassabban szabadul fel belőle.
4. Kuktafazékban főzünk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
Nyomás és ezzel a főzés hőmérséklete.
A szelep miatt nagyobb az edényben a nyomás, nagyobb nyomáson a víz magasabb hőmérsékleten forr, így az edényben hamarabb elkészül az étel (gyorsabban fő meg).
5. Fagyasztószekrényben tárolunk élelmiszert.
- Mi a megváltoztatott tényező?
hőmérséklet
Alacsonyabb hőmérsékleten a bomlási folyamatok lassabban játszódnak le.
6. Húspuhító sót használunk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
katalizátor hozzáadása
Ennek a proteáz enzim a hatóanyaga.
Segíti a fehérje láncok felbomlását, ettől a hús puhább lesz.