Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia (sürgősen)

433
1 A krumplit apróra vágjuk főzés előtt.
-Mi a megváltoztatott tényező?

2. Emésztést elősegítő gyógyszert veszünk be.
-Mi a megváltoztatott tényező?

3. Pezsgőtablettát iszunk ugyanazon hatóanyagú tabletta bevétele helyett.
-Mi a megváltoztatott tényező?

4. Kuktafazékban főzünk.
- Mi a megváltoztatott tényező?

5. Fagyasztószekrényben tárolunk élelmiszert.
- Mi a megváltoztatott tényező?

6. Húspuhitó sót használunk.
- Mi a megváltoztatott tényező?

Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 A krumplit apróra vágjuk főzés előtt.
-Mi a megváltoztatott tényező?
felület
Az apróra vágással nagyobb a krumpli felülete, így könnyebben fő meg, mintha egészben főznénk.

2. Emésztést elősegítő gyógyszert veszünk be.
-Mi a megváltoztatott tényező?
katalizátor hozzáadása
Az emésztést elősegítő gyógyszerekben enzimek vannak (például a Dipankrinban pankreáz)

3. Pezsgőtablettát iszunk ugyanazon hatóanyagú tabletta bevétele helyett.
-Mi a megváltoztatott tényező?
halmazállapot
A pezsgőtablettával oldatot készítünk a hatóanyagból, ami így gyorsabban szívódik fel.
A sima tablettának még szét kell esnie, a hatóanyag lassabban szabadul fel belőle.

4. Kuktafazékban főzünk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
Nyomás és ezzel a főzés hőmérséklete.
A szelep miatt nagyobb az edényben a nyomás, nagyobb nyomáson a víz magasabb hőmérsékleten forr, így az edényben hamarabb elkészül az étel (gyorsabban fő meg).

5. Fagyasztószekrényben tárolunk élelmiszert.
- Mi a megváltoztatott tényező?
hőmérséklet
Alacsonyabb hőmérsékleten a bomlási folyamatok lassabban játszódnak le.

6. Húspuhító sót használunk.
- Mi a megváltoztatott tényező?
katalizátor hozzáadása
Ennek a proteáz enzim a hatóanyaga.
Segíti a fehérje láncok felbomlását, ettől a hús puhább lesz.

0