Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Írjuk fel az ABC háromszög köré írt kör egyenletét

Főoldal » Középiskola » Matematika
3314
Ha:
A ( 0 : 2 )
B ( 2 : 0 )
C ( 8 : 5 )

Ha valaki le tudná vezetni azt nagyon megköszönném :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, kor, feladat, Matematika, sos, egyenlet, házi, háromszög, ABC
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Régebben úgy szerkesztettük meg egy háromszög köré írt körét, hogy megszerkesztettünk 2 oldalfelező merőlegest, és ezek metszéspontja adta a kör középpontját. Ugyanígy fogunk itt is eljárni; felírjuk két oldal oldalfelező merőlegesének egyenletét, és azok metszéspontja adja a kör középpontját.

Az AB oldal felezőpontja FAB(1;1), vektora AB→(2;-2), ez a vektor merőleges a keresett egyenesre, tehát annak normálvektora lesz, így azt az egyenest kell felírnunk, melynek normálvektoria (-2;2) és átmegy az FAB(1;1) ponton, így a normálvektoros képlet szerint:

-2x+2y=-2*1+2*1=0, tehát -2x+2y=0 az egyenes egyenlete. Jobb szeretem, ha az x előjele a pozitív, egyébként pedig lehet osztani 2-vel az egyenletet, így osztás után az x-y=0 egyenletet kapjuk, ami még átírható x=y alakra is.

Vegyük az AC oldalt, és csináljuk végig ugyanezt:

felezőpont: FAC(4 ; 3,5)
AC→ vektor: (8;3), így a fenti analógiát követve:
8x+3y=8*4+3*3,5=42,5, tehát 8x+3y=42,5 az egyenes egyenlete, ha nem szeretjük a törteket, lehet szorozni 2-vel, így a 16x+6y=85 egyenletet kapjuk.

Most a kapott két egyenes metszéspontját kell kiszámolnunk, azt pedig úgy csináljuk, hogy egyenletrendszerbe foglaljuk őket, és azt oldjuk meg, tehát:

x=y }
16x+6y=85 }, az első egyenletben már ki is fejeztük y értékét (vagy x-ét, amelyik jobban tetszik), így y helyére beírjuk x-et a második egyenletben:

16x+6x=85, erre x=85/22 adódik, ezt beírjuk az első egyenletbe:
85/22=y, tehát a kör középpontjának koordinátái: K(85/22 ; 85/22).

A kör egyenletéhez még kell a kör sugara is, azt úgy kapjuk meg, hogy kiszámoljuk a K pont és valamelyik csúcs távolságát (ellenőrzésként érdemes mindhárommal végigszámolni, és ha ugyanaz jön ki, akkor az előbbiekben jól számoltunk);

AK távolsága:  (85/22 - 0)² +(85/22 - 2)² = 8906/484 , a másik két távolságot majd számold ki te. Így minden adott a kör egyenletéhez:

(x - 85/22)² + (y - 85/22)² = 8906/484, esetleg a törtet lehet még egyszerűsíteni 2-vel:
(x - 85/22)² + (y - 85/22)² = 4453/242 a kör egyenlete.
0