Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS help

Főoldal » Középiskola » Matematika
778
Egy repülésirányító radar 100 km sugarú körben pásztázza a légteret. Egy utasszállító repülőgép a radar képernyőjén megjelenő koordináta-rendszerben az y=7x-50 egyenletű egyenes mentén halad. Milyen hosszú utat tesz meg a repülőgép a radar által felügyelt légtérben, ha a koordináta-rendszer egysége a valóságban 10 km-nek felel meg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, emelt
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Legyen az origó az a pont ahol a radar van.
Ekkor a látókörének a széle egy origó kp-ú 10 sugarú kör. (azért 10 mert egy egység 10 km, 10 egység 100 km.)
Az egyenlete: x2+y2=102
Ha ebbe beírod, hogy y=7x-50, és megoldod az egyenletet, akkor megkapod a két alakzat metszéspontjait.
Kettő lesz, az egyik ahol belép a repülő a látótérbe, a másik ahol kilép.
kiszámolod a két pont távolságát:
 (x1-x2)2+(y1-y2)2 
(gyök alatt (x1-x2)2+(y1-y2)2, csak furán jeleníti meg :( )
A kijött számot ne felejtsd el még beszorozni 10-el, és készen is vagy.
0