Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Koordináta geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
541
Következőben kérnek segitseget:
A k egyenes egyenlete 5x + y = 12 . Írd fel annak az egyenesnek az egyenletét, amely átmegy az A(2; 7) ponton,és
a) párhuzamos a k-val;
b) merőleges a k-ra!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a k egyenes normálvektora:
5x+y-12=0
5*(x-2)+1*(y-2)=0
A normálvektor: (5;1)
a)
Mivel párhuzamosak az egyenesek normálvektoraik is párhuzamosak, úgyhogy nekünk jó lesz az (5;1) normálvektornak.
Az egyenes egyenlete
Vx*(x-x0)+Vy*(y-y0)=0
Behelyettesítve:
5(x-2)+1(y-7)=0
5x-10+y-7=0
y=-5x+17

b)
Mivel a két egyenes merőleges egymásra, ezért normálvektoraik is merőlegesek.
Keressünk egy vektort ami merőleges az (5;1) vektorra. Ilyen például a (-1;5)
Behelyettesítve:
-1(x-2)+5(y-7)=0
0