Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítséget Kérek matekba

Főoldal » Általános iskola » Matematika
753
Egy derékszögű háromszög befogói 5 cm és 12 cm hosszúak. Mekkora az átfogója?

EZ EGY MÁSIK

Egy derékszögű háromszög rövidebb befogója 3,5 cm hosszú. Mekkora a másik két oldala.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
A pitagorasz tételt kell használnod.
a2+b2=c2 Ahol c az átfogó.
c2=52+122

A másik kérdést szerintem rosszul írtad le, erre így végtelen sok válasz van
0

Második:
Az első háromszög rövidebb befogója 5
A másodiké 3,5
Tehát a hasonlóság aránya 5/3,5
A hosszabb befogó 12 az első háromszögben, ezért a másodikban 12*3,5/5
Ugyanígy az átfogóval.


Ezek fura számok, úgyhogy ha nem teljesen érted, hogy mi történik olvasd el ezt:
Legyen két háromszögünk. Az egyik oldalai 3,4,5
A másiké 6,8,10
Ebből látszik hogy hasonlóak, ráadásul a második kétszer akkora, mint az első.
Az egyik oldalból megállapítjuk a hasonlóságot: 3/6=1/2
A hatot 1/2 vel kell szorozni, hogy 3 legyen a 3-t pedig 2-vel, hogy 6.
2*4=8
2*5=10
És szépen ki is jön a többi oldal is. Ugyanezt csináltuk az előzőben is, csak nehezebben volt elképzelhető.
0