Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérlek segítsetek!

Főoldal » Középiskola » Fizika
651
Egy 3 m magas diófa tetejéről leesik egy 5 g tömegű dió. Mekkora sebességgel ér földet? Tekintsünk el a levegő fékező hatásától.
Valószínűleg roppant egyszerű feladat lenne ez, de mivel online oktatásba vagyunk lassan fél éve és a fizika tanárom nem igazán mutat életjeleket, így nincs meg a megfelelő magyarázat a feladatokhoz. Kérlek segítsetek megoldani ezt a feladatot és, ha lehet egy kis magyarázatot is oda biggyesztenétek mellé? Megköszönném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A képlet a szabadesésre: (Kezdősebesség nélkül)
s=g/2*t2
s a megtett út azóta, hogy elkezdett esni [m]
g a nehézségi gyorsulás, amit a föld gravitációs ereje okoz, Földi körülmények között 9,81 m/s2, de kerekíteni szoktuk 10-re.
t az esés kezdete óta eltelt idő. [s]
Szabadesésnél nem befolyásoló tényező a test tömege, a szabadon eső test súlytalan
Most tudjuk, hogy mikor földet ér a dió, már 3m-t zuhant, tehát a megtett út 3 m.
Ezért:
3=10/2*t2
3=5*t2
t= 3/5  s
0