Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan jussak el a zérus helyig?

Főoldal » Középiskola » Matematika
574
Van egy ilyen függvényem: K(x) = 2 - 2 · cos 2x
Az a feladat, hogy meg kell e függvénynek állapítani a zérus helyét ábrázolás nélkül. Hogyan lehetséges ez? (Ha lehet, a megoldást lépésről lépésre kérném)

Pl. ha meg van adva, hogy → f(x) = sin 2x
akkor ezt megbírnám oldani, tudok is belőle egyenletet csinálni (zérus hely keresésénél):
sin 2x = 0

2x = 0 + k · π / :2
x = 0 + k · π/2

De ha 2 tag van, plusz még egy tényezőt is beraknak a szögfüggvény elé, akkor már dunsztom sincs, hogy kéne eljutni a zérus hely megoldásáig.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
egyenlet, cosinus, szögfüggvények
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Pedig pontosan ugyanúgy kell:

0 = 2 - 2*cos(2x), hozzáadunk 2*cos(2x)-et:
2*cos(2x)=2, osztunk 2-vel:
cos(2x)=1, ennek pedig a megoldása:
2x=0+k*2π, amire
x=0+k*π, ahol k tetszőleges egész, adódik.
0