Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges-matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Adott:145 és 10. Hanyszor kell az 5öt hozzádni mindkét számhoz hogy az első összeg négyszerese legyen a másodiknak? Melyek lesznek ezek a számok?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha x-el jelölöd hogy hányszor adod hozzá az 5-öt, akkor:
145+5x=4*(10+5x) felbontva a zárójelet:
145+5x=40+20x rendezve:
105=15x amiből
7=x
Vagyis 7-szer kell 5-öt adni a két számhoz. Így az egyik 180, míg a másik 45 lesz
0