Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány kilogramm ammónium-nitrát tartalmú műtrágyára van szükség?

Főoldal » Középiskola » Kémia
451
A könyv szerint rossz az eredményem így szeretném ha kijavítanátok (vagy megmondani hogy jó lett).
mₙ=75000g
20% NH₄NO₃ nem hasznosul
Mₙ =14g/mol
Mₙₕ₄ₙₒ₃ =80g/mol
------------------------------
mₙₕ₄ₙₒ₃= ?

m/M =n
75000/14 =5357,143 mol N egyenlő 75kg N-el.
1mol NH₄NO₃ 2mol N-t tartalmaz, tehát
2678,57 mol + 2678,57 mol ·0.2( hozzáadtam a 20%-át mert annyi nem hasznosul, ezért annyival több kell)
2678,57 mol + 2678,57 mol ·0.2=3214,286 mol NH₄NO₃ -ra van szükség ami,

3214,286 · Mₙₕ₄ₙₒ₃ = mₙₕ₄ₙₒ₃
3214,286 mol · 80 g/mol=257142,864g = 257,14 kg



Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Pedig jónak tűnik a megoldásod.
Ha ez az eredmény nem jó, akkor a könyv szerint minek kell kijönnie?
Módosítva: 5 éve
0