Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
575
Egy CxHySz vegyület gőzsűrűsége 20°C-on és 20,3 kPa nyomáson 1,55 g/dm3. Ha ebből a vegyületből 0,100 mólt elégetünk, akkor 9,00 g víz keletkezik, valamint annyi kén-dioxid, amennyi az alábbi, kiegészítendő egyenlet szerinti reakcióban 400 cm3 0,100 mol/dm3 koncentrációjú kálium-permanganát-oldatot színtelenít el: SO2 + MnO4- + OH - = SO42- + Mn2+ + ...

Mi a vegyület összegképlete?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
gőz sűrűség van megadva és az általános gáztörvényhez szükséges adatok.

p*V=n*R*T

p: nyomás (Pa), V:térfogat (m3)
n: anyagmennyiség (mol)
R: gázállandó=8,314 J/(mol*K)
T:abszolút hőmérséklet (K)

p*V=(m/M)*R*T

m/V=`rho`=p*M/(R*T)

Ebből ki tudjuk számolni a móltömeget, ami majd kell az összegképlethez:
M=`rho`*R*T/p=1,55 kg/m³ * 8,314 J/(mol*K) * 293,15 K / 20300 Pa = 0,1861 kg/mol = 186,1 g/mol

A tizedét elégetjük:
18,61 g-ot és keletkezik 9,00 g víz, ami 0,5 mol.
186,1 g (1 mol) elégetésekor 5 mol víz keletkezik.

1000 cm³ 0,100 M KMnO₄ oldatban 0,1 mol KMnO₄ van,
400 cm³ 0,100 M KMnO₄ oldatban x=400*0,1/1000= 0,04 mol KMnO₄ van.

2 KMnO₄ + 5 SO₂ + 2 H₂O ⟶ K₂SO₄ + 2 MnSO₄ + 2 H₂SO₄

0,04 mol KMnO₄-tal 0,04*5/2= 0,1 mol SO₂ reagál, tehát a vegyület tizedéből keletkezik ennyi SO₂.

1 mol vegyület elégetésekor 5 mol víz és 1 mol SO₂ keletkezik:

CxHySz + (x+3,5) O₂ → x CO₂ + 5 H₂O + 1 SO₂

CxH10S + (x+3,5) O₂ → x CO₂ + 5 H₂O + 1 SO₂

A vegyület móltömege=186,1 g, ebből kivonjuk a hidrogént és a ként: 186,1-10-32=144,1 g (ez hány darab szénatomot jelent):
144/12=12

Tehát a vegyület összegképlete: C12H10S
0