Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia sos

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
582
Vas-nikkel ötvözet 2,3190 g-ját feleslegben lévő klórral oxidálták. 5,5140 g szilárd anyag keletkezett, melyben a két fém oxidációs száma eltért egymástól. Határozzuk meg az ötvözet tömegszázalékos összetételét! Mekkora térfogatú standard nyomású és 25°C-os gáz fejlődne, ha a kiindulási 2,3190 g tömegű mintát feleslegben lévő sósavval reagáltatnánk? [Ar(Fe) = 55,8, Ar(Ni) = 58,7, Ar(Cl) = 35,5]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
2 Fe + 3 Cl₂ → 2 FeCl₃
Ni + Cl₂ → NiCl₂

Ebben eltér a két fém oxidációs száma: Fe(III) és Ni(II).

legyen x g a Fe és (2,3190-x) g a Ni tömege, mivel két komponensű az ötvözet.

2*55,8 g vasból 2*(55,8+3*35,5)=324,6 g vas-klorid keletkezik.
x g vasból x*324,6/111,6 g vas-klorid keletkezik.

58,7 g nikkelből (58,7+2*35,5)=129,7 g nikkel-klorid keletkezik.
(2,3190-x) g nikkelből (2,3190-x)*129,7/58,7 g nikkel-klorid keletkezik.

A kettő összege 5,5140 g:

x*324,6/111,6 + (2,3190-x)*129,7/58,7 = 5,5140

58,7 * 324,6 * x + 111,6 * 129,7 * 2,319 - 111,6 * 129,7 * x = 5,514 * 58,7 * 111,6

4579,5 * x = 2555,361

x=0,558 g a vas tömege, 2,3190-0,558 = 1,761 g a Ni tömege.

0,558 *100/2,319=24,06 tömeg% vas
1,761 *100/2,319=75,94 tömeg% nikkel.

Fe +2 HCl = FeCl₂ + H₂
Ni +2 HCl = NiCl₂ + H₂

55,8 g vasból 24,5 dm³ hidrogén fejlődik,
0,558 g vasból 0,245 dm³ hidrogén fejlődik.

58,7 g nikkelből 24,5 dm³ hidrogén fejlődik,
1,761 g nikkelből 0,735 dm³ hidrogén fejlődik.

Az ötvözetből összesen 0,245+0,735 =0,98 dm³ standard állapotú hidrogén gáz fejlődik.
Módosítva: 5 éve
0