Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Véges mezők

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
430
Mátrix műveleteket kell leprogramoznom és a feladatom azt írja, hogy a mátrix elemei: GF(p) testbeli elemek (p egy prímszám, a
műveletek mod p végezzük). Ezt valaki el tudná mondani, hogy milyen elemei vannak a mátrixnak, illetve példát tudna rá hozni, előre is köszönöm.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
mátrix, véges, mező, GF(p)
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
A véges test elemei a `0`-tól `p-1`-ig terjedő egész számok, és minden aritmetikát modulo `p` értelemben kell végezni. Egyszerű esetben elég, ha minden művelet után veszed a `p`-vel képzett osztási maradékot, és az lesz az eredmény (persze ennél hatékonyabb implementációk is léteznek, ami főleg akkor érdekes, ha nagyon nagy számokkal kell dolgoznod).

Például néhány művelet a GF(5) testben:

`2*3=1`
`1-4=-3=2`
`2+2=4`
`4+1=0`

Például két mátrix szorzata GF(3)-ban:

`[[0,1,2],[2,2,1],[1,0,1]]*[[2,1,0],[0,1,1],[2,2,1]]=[[1,2,0],[0,0,0],[1,0,1]]`
1