Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hany db kolekulat tartalmaznak?

Főoldal » Középiskola » Kémia
566
Mekkora a tömege 1 m^ 3 N 2 -, illetve 1 m^ 3 O2 gáznak 25 * C - on és 0,1 MPa nyomáson? Hány db molekulát tartalmaznak?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1 m³ N₂ tömege:

p*V=n*R*T

p*V=(m/M)*R*T

m=(p*V*M) /(R*T) = (101325 Pa * 1 m³ * 0,028 kg/mol) / (8,314 (J/(mol*K)) * 298,15 K) = 1,145 kg

n=1,145 kg / 0,028 (kg/mol) = 40,89 mol, 2,45*10²⁵ db molekulát tartalmaz.


1 m³ O₂ tömege:
m=(p*V*M) /(R*T) = (101325 Pa * 1 m³ * 0,032 kg/mol) / (8,314 (J/(mol*K)) * 298,15 K) = 1,308 kg

n=1,308 kg / 0,032 (kg/mol) = 40,88 mol, 2,45*10²⁵ db molekulát tartalmaz.

Azonos állapotban bármely két gáz azonos térfogata ugyanannyi részecskét tartalmaz.
0