Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek feladat:))

Főoldal » Középiskola » Matematika
528
Ezt a rovid egy ismeretlenes egyenlet levezeteseben segitsen valaki:),elore is koszonom;))
Lapon :83
[(2)/x*x- 4]- [(x)/x*x-2*x]+ [(x-4)/x*x+2*x]=0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
2/[x2- 4]- x/[x2-2x]+ (x-4)/[x2+2x]=0
Először a nevezőket szorzattá kell alakítani:
2/[x-2]*[x+2]-x/x*[x-2]+(x-4)/x*[x+2]=0
Közös nevezőre kell hozni a törteket, ami az x*[x-2]*[x+2] lesz.
Így a törtek így fognak kinézni:
2x/x*[x-2]*[x+2]-x*(x+2)/x*[x-2]*[x+2]+(x-4)*(x-2)/x*[x-2]*[x+2]=0
Közös törtvonalra írva és a zárójeleket felbontva:
2x-x2-2x+x2-6x+8/x*[x-2]*[x+2]=0
Összevonva a számlálóban:
-6x+8/x*[x-2]*[x+2]=0
Egy tört csak akkor nulla, ha a számlálója 0:
-6x+8=0
Vagyis:
x=4/3
Ellenőrzés is kell?
1