Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia házi

Főoldal » Középiskola » Kémia
1154
Valaki tudna segíteni?
Egy szénhidrogén 1,28g-jának elégetésekor 4,4g szén-dioxid és 0,72 g víz keletkezik. Az anyag moláris tömege: 128 g/mol. Határozd meg a szénhidrogén összegképletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
m(CH)=1,28g
m(CO2)=4,4g
m(H2O)=0,72g
M(CH)=128g/mol
M(CO2)=44g/mol
M(H2O)=18g/mol
CxHy=?

n(CO2)=m/M=4,4g/44g/mol=0,1mol
n(H2O)=0,72g/18g/mol=0,04mol
Gondolkodjunk picit. A szénhidrogének általános képlete: CxHy. 1mol C-ből 1 mol CO2 keletkezik, így a szénhidrogén kezdeti tömegében (1,28g) ugyanakkora anyagmennyiségű szén van, mint amennyi CO2-t kaptunk a reakció végén (x=n(CO2)). A hidrogénekkel is hasonlóképp kell játszani, csak ott picit bekavar, hogy a keletkező vízben 2 mol H van. Így a szénhidrogénben ennek a duplája (y=2n(H2O)).
Akkor lássuk a medvét.
C0,1H0,08. Szorozzuk meg ezeket úgy, hogy egész számok legyenek az együtthatók (tökéletesen megfelel erre a 100). Így kapjuk a C10H8-as összegképletet.
Ellenőrzés:
M(C)=12g/mol
M(H)=1g/mol
M(C10H8)=10*12+8*1=120+8=128g/mol
0

szénhidrogén általánosan: CxHy (nincs konkretizálva, hoyg alkán, alkén vagy mi a kutyafüle, így nem kapsz pontosabb összegképlet-sémát)

mi az égés egyenlete?

CxHy + o2 = xCo2 + y/2 H2O

(rendezéssel nem kell gatyázni, felesleges)
egy mol CxHy ból tehát keletkezik:

x mol Co2 ( a széntartalom miatt lesz x)
és y/2 H2O (mivel a vízben eleve kétszer annyi anyagmennyiségű hidrogén van, mint a szerves vegyületben, így a szerves vegyületben lévő y mol hidrogén felét vesszük.)

Co2 anyagmennyisége:
n=m/M= 4,4/44= 0,1 mol

tehát x=0,1

H2o anyagmennyisége:
n=m/M= 0,72/18= 0,04 mol
ne felejtsük el, hogy a vízben 2x számoljuk a hidrogént!

így y/2=0,04 és Y=0,08

mivel az x és y számok értelemszerűen egész számok, szorozni kell, hogy egész számot kapjunk, ahogy korábban már leírta az egyik válaszoló.

10-zel nem elég szorozni, mert akkor x=1 y=0,8
így összesen 100-zal szorzunk és akkor megkapjuk, hogy:
x=10, y=8

A feladat az összegképletet kérdi!

ami C10H8, ez lehet jó pár vegyület, de erre már nem tér ki a kérdés:)

ellenőrzésként meg írd fel a moláris tömeget;)

M= 10*12+8*1=128 g/mol

Még tovább lehet ellenőrizgetni, ha kiszámolod, hogy
az elégett szerves vegyület anyagmennyisége:
n=m/M=1,28/128=0,01

egy mol szerves vegyületből 10mol co2 keletkezik
tehát 0,01 mol szerves vegyületből 0,1 mol co2 keletkezik, ami valóban 4,4 g.
ugyanez eljátszható a hidrogénnel.
egy mol szerves vegy-ból 8/2=4 mol víz keletkezik,
tehát 0,01 mol vegyületből keletkezik majd 0,04 mol víz, aminek tömege 0.72 g.
0