Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Holnapra kell megoldanom a feladatot de nem értem és a tanárunk és irtózatos rossz. Előre is köszönöm a segítséget!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
474
Egy számtani sorozat első két tagja 9 és 16.
A., Mennyi a számtani sorozat diferenciája?
B.,Számold ki a sorozat következő négy elemét!
C.,Számold ki az első hat tag összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Számtani sorozatnál mindig ugyan azt a számot adjuk hozzá, ez a differenciál, azaz d. A tagokat így jelöljük:
a₁= 9
a₂ = 16

A) azt kell megadnunk, hogy a két tag között, mennyi a különbség. 16-9=7
d=7

B) két féle képpen is kiszámolhatjuk:
Az első az, amikor hozzáadod a differenciált az előző taghoz:
a₃=16+7=23
a₄=23+7=30
a₅=30+7=37
a₆=37+7=44
A másikhoz, van egy képlet, ez sokkal hasznosabb, amikor nagyobb számot kell kiszámolni, és ha egyet elrontasz, a többit nem az alapján csinálod:
an=a₁+(n-1)*d
a₃=9+(3-1)*7=23
a₄=9+(4-1)*7=30
a₅=9+(5-1)*7=37
a₆=9+(6-1)*7=44

C) Erre is van egy képlet:
Sn=(a₁+an)*n/2
Az első 6 tagnál ebben az esetben ez:
S₆=(9+44)*6/2=159
0