Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matekfeladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1510
Elakadtam megint egy feladatnál...

Az ABCD trapéz AD szárának hossza 5 cm. A trapéz DCE kiegészítő háromszögének DE oldala 17,5 cm. Számítsuk ki a trapéz alapjainak a hosszát, ha tudjuk, hogy az AB alap 4 cm-rel hosszabb a CD alapnál.

Csatolom a rajzomat...
Köszönöm előre is a segítséget! :)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
geometria, trapéz, Szelő
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

EDC és EAB háromszögek hasonlóak egymáshoz,tehát a megfelelő oldalak aránya azonos. Vagyis:
ED:EA=EC:EB=DC:AB
ED=17,5
EA=22,5
DC=x
AB=x+4
Akkor: 17,5/22,5=x/x+4, beszorozva a nevezőkkel:
17,5(x+4)=22,5x /zárójelbontás
17,5x+70=22,5x /-17,5x
70=5x /:5
DC=x=14cm
AB=x+4=19cm
1