Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kombinatórika és valószínűségszámítás

325
Egy 2009-es újságcikkben olvashatjuk a következőket:
„A főpolgármesteri hivatal megbízásából ma reggel a város két pontján forgalomszámlálást végzett a Fővárosi Közterület-felügyelet. A gyorsfelmérés alapján megállapítható, hogy az érintett budapestiek közel fele komolyan vette a szmogriadó riasztási fokozatát, és nem használta páratlan rendszámú autóját.
[...] A forgalomszámlálás szerint hétfőn reggel a Dózsa György úton egy óra alatt 2000 személyautó közlekedett, ebből 1300 páros, 700 páratlan rendszámmal. Az Alkotás úton ugyanezen idő alatt 1400 autó haladt, közülük 900 páros, 500 pedig páratlan rendszámmal.”
(Szmogriadó esetén az autóval közlekedőket arra szólítják fel, hogy páros napokon a páros számra végződő, páratlan napokon pedig a páratlan számra végződő rendszámú autókat használják. A többiek számára a tömegközlekedési eszközök ingyenesen használhatók.)

a, Mekkora volt a relatív gyakorisága a páros rendszámokkal közlekedőknek a Dózsa György úton és mekkora az Alkotás úton? Válaszát százalékalakban, két tizedesjegyre kerekítse!

b, Tekintsük a páros rendszámmal közlekedők relatív gyakoriságát országosan 65%-nak. Mekkora a valószínűsége, hogy öt egymást követő autóból pontosan három rendszáma lesz páros?

c, Az újságcikkben említett hétfőn a páros rendszámú autók tulajdonosait nem érinti a szmogriadó, az csak a páratlan rendszámú autók tulajdonosaira vonatkozik. Az elemzők olyan modell alapján számolnak, mely szerint az autótulajdonosok fele páratlan rendszámú. A Dózsa György úton végzett felmérés alapján a páratlan rendszámú autósok közül hányan tartották be ezen feltevések szerint a rendelkezést?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos, valószínűségszámítás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Nekiálltam
0

Csatoltam képet.
1