Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.o

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1001
Segítene valaki levezetni?
1. 2,8 gramm vasport klórral egyesítünk. Mi keletkezik? Mennyi a tömege?
2. 100 gramm 10 tömegszázalékos réz- szulfát -oldatba vasszöget tettünk. A reakció teljes végbemenetele után háy tömegszázalékos lesz a keletkezett vas(II)-szulfát-oldat?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
2 Fe + 3 Cl₂ → 2 FeCl₃

vas(III)-klorid keletkezik.

1 mol vas tömege 56 g.
1 mol vas(III)-klorid tömege 56+3*35,5=162,5 g.

2 mol vasból 2 mol vas(III)-klorid keletkezik,
112 g vasból 325 g vas(III)-klorid keletkezik,
2,8 g vasból x= 2,8*325/112 = 8,125 g vas(III)-klorid keletkezik.

2.
CuSO₄ + Fe = FeSO₄ + Cu

100 g 10 tömeg%-os réz-szulfát oldatban 10 g réz-szulfát van oldva.

1 mol CuSO₄ tömege: 63,5+32+4*16 = 159,5 g
1 mol FeSO₄ tömege: 56+32+4*16 = 152 g

Teljesen végbemegy a reakció, tehát az összes réz-szulfát vas-szulfáttá alakul:

1 mol réz-szulfátból 1 mol vas-szulfát keletkezik,
159,5 g réz-szulfátból 152 g vas-szulfát keletkezik,
10 g réz-szulfátból x=10*152/159,5= 9,53 g vas-szulfát keletkezik.

Ez 100 g oldatban van, tehát 9,53 tömeg%-os vas-szulfát oldat keletkezik.
Módosítva: 5 éve
0