Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia 8.o

Főoldal » Általános iskola » Kémia
1171
Segítene valaki levezetni?
1. 2.8 gramm vas hány gramm rezet választ ki s réz -szulfát- oldatból?Mennyivel változik meg eközben az oldat tömege?
2. 2,8 gramm vasat sósavban feloldunk. Az oldat bepárlása után hány garmm vasvegyület marad vissza?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
1.
Fe + CuSO₄ → Cu + FeSO₄

1 mol vas 1 mol rezet választ ki.
56 g vas 63,5 g rezet választ ki.
2,8 g vas x= 2,8*63,5/56=3,175 g rezet választ ki.

A szulfát ionok mennyisége nem változik, ezért az oldat tömege a kettő különbségével (réz és vas tömege) változik:
3,175 g - 2,8 g = 0,375 g
Mivel a vas megy oldatba, ezért az oldat tömege ennyivel csökken.

2.
Fe + 2 HCl → FeCl₂ + H₂

1 mol vas(II)-klorid tömege: 56+2*35,5= 127 g

1 mol vasból 1 mol vas(II)-klorid keletkezik.
56 g vasból 127 g vas(II)-klorid keletkezik.
2,8 g vasból x= 2,8*127/56=6,35 g vas(II)-klorid keletkezik.
0