Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szerves kémia, számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1840
Egy szénhidrogén 1,28 g-jának elégetésekor 4,4 g szén-dioxid és 0,72 g víz képződik. Az anyag moláris tömege: 128 g/mol. Határozd meg a szénhidrogén összegképletét.
Tudnátok nekem ebben segíteni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
1
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
m(CH)=1,28g
m(CO2)=4,4g
m(H2O)=0,72g
M(CH)=128g/mol
M(CO2)=44g/mol
M(H2O)=18g/mol
CxHy=?

n(CO2)=m/M=4,4g/44g/mol=0,1mol
n(H2O)=0,72g/18g/mol=0,04mol
Gondolkodjunk picit. A szénhidrogének általános képlete: CxHy. 1mol C-ből 1 mol CO2 keletkezik, így a szénhidrogén kezdeti tömegében (1,28g) ugyanakkora anyagmennyiségű szén van, mint amennyi CO2-t kaptunk a reakció végén (x=n(CO2)). A hidrogénekkel is hasonlóképp kell játszani, csak ott picit bekavar, hogy a keletkező vízben 2 mol H van. Így a szénhidrogénben ennek a duplája (y=2n(H2O)).
Akkor lássuk a medvét.
C0,1H0,08. Szorozzuk meg ezeket úgy, hogy egész számok legyenek az együtthatók (tökéletesen megfelel erre a 100). Így kapjuk a C10H8-as összegképletet.
Ellenőrzés:
M(C)=12g/mol
M(H)=1g/mol
M(C10H8)=10*12+8*1=120+8=128g/mol
1

szénhidrogén általánosan: CxHy (nincs konkretizálva, hoyg alkán, alkén vagy mi a kutyafüle, így nem kapsz pontosabb összegképlet-sémát)

mi az égés egyenlete?

CxHy + o2 = xCo2 + y/2 H2O

(rendezéssel nem kell gatyázni, felesleges)
egy mol CxHy ból tehát keletkezik:

x mol Co2 ( a széntartalom miatt lesz x)
és y/2 H2O (mivel a vízben eleve kétszer annyi anyagmennyiségű hidrogén van, mint a szerves vegyületben, így a szerves vegyületben lévő y mol hidrogén felét vesszük.)

Co2 anyagmennyisége:
n=m/M= 4,4/44= 0,1 mol

tehát x=0,1

H2o anyagmennyisége:
n=m/M= 0,72/18= 0,04 mol
ne felejtsük el, hogy a vízben 2x számoljuk a hidrogént!

így y/2=0,04 és Y=0,08

mivel az x és y számok értelemszerűen egész számok, szorozni kell, hogy egész számot kapjunk, ahogy korábban már leírta az egyik válaszoló.

10-zel nem elég szorozni, mert akkor x=1 y=0,8
így összesen 100-zal szorzunk és akkor megkapjuk, hogy:
x=10, y=8

A feladat az összegképletet kérdi!

ami C10H8, ez lehet jó pár vegyület, de erre már nem tér ki a kérdés:)

ellenőrzésként meg írd fel a moláris tömeget;)

M= 10*12+8*1=128 g/mol

Még tovább lehet ellenőrizgetni, ha kiszámolod, hogy
az elégett szerves vegyület anyagmennyisége:
n=m/M=1,28/128=0,01

egy mol szerves vegyületből 10mol co2 keletkezik
tehát 0,01 mol szerves vegyületből 0,1 mol co2 keletkezik, ami valóban 4,4 g.
ugyanez eljátszható a hidrogénnel.
egy mol szerves vegy-ból 8/2=4 mol víz keletkezik,
tehát 0,01 mol vegyületből keletkezik majd 0,04 mol víz, aminek tömege 0.72 g.
0