Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
361

Valaki tudna segíteni, SOS lenne
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Mi a feladat?
0

Egyikük 12 óra alatt, a másik gyerek pedig 8 óra alatt ásná ki egyedül.

Aki 8 óra alatt ásná ki, 4 óra múlva elmegy.

1. mód: 4 óra alatt egyikük kiásná a felét ( hiszen 8 óra alatt ásná ki az egészet ) a másik gyerek pedig az 1/3 ( mert 4/12 =1/3)
igy 4 óra alatt együtt 1/2+1/3 ástak ki, azaz=5/6

A maradék időben csak a 12 órás gyerek dolgozik, aki óránként a munka 1/12-ét végzi el.
a munkából 5/6 maradt hátra, amit 10/12-nek felel meg.
Igy még 2 óra hiányzik
Összesen: 6 óra

2. mód:
Egyikük 4/8-ot fog kiásni a másik pedig x/12-et
Ezzel kész lesz a munka, azaz 4/8+x/12=1 -> 12/24+2x/24=1 ->12+2x=24 ->2x=12 -> x=6
6 órán át dolgoztak
0