Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi SOS

Főoldal » Általános iskola » Matematika
734
Albert egyedül 12 óra alatt, Béla 8 óra alatt ásna ki egy árkot. Együtt kezdenek dolgozni, de Béla 4 óra munka után el egy. Mennyi idő alatt fejezi be Albert a munkát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Az árok kiásása legyen az 1 egységnyi munka. Ekkor 1 óra alatt:

Albert 1/12 munkát végez.

Béla 1/8 munkát végez.

.

4 órán át együtt dolgoznak, tehát a végzett munka:

4 * 1/12 + 4 * 1/8 = 4/12 + 4/8 = 8/24 + 12/24 = 20/24 = 5/6

Albert tehát 1/6 munkát egyedül kell, hogy végezzen. Ha elosztod az 1/6-ot az 1/12-del, megkapod, hány óra alatt fejezi be Albert a munkát.

1/6/1/12 = 2 (óra alatt fejezi be.)
Módosítva: 5 éve
0