Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Melyik két savról lehet szó?

Főoldal » Középiskola » Kémia
630
Válasz: a két sav moláris tömege azonos, H₂SO₄ és H₃PO₄ .
Hogy jön ki a megoldás?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sav, bázis
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

legyen a háromértékű savunk képlete: `H_3D`, ennek a nátriumsója: `Na_3D`

legyen a kétértékű savunk képlete: `H_2A`, ennek a sója `Na_2A`

Tudjuk, hogy ha a háromértékű sav moláris tömegéből kivonjuk a kétértékű savét, akkor 22-t kapunk, így fel tudjuk írni:

`Na_3D-Na_2A=22`, tudjuk, hogy nátrium moláris tömege 23, ezt beírva

`(3*23+D)-(2*23+A)=22`
`69+D-46-A=22`
`23+D-A=22`
`D-A=-1`, ebből pedig `D=A-1`, tehát tudjuk, hogy a háromértékű sav savmaradék ionja helyettesíthető: `A-1`-ként, ezt tegyük is meg:
`H_3D`, ebből lesz `H_3+(A-1)`, tudjuk ,hogy a hidrogén atom 1 g/mol ezt beírva `3*1+A-1`=`A+2`

`H_2A` ennek a moláris tömege: `2*1+A=A+2`, ha most megnézed azt kaptuk, hogy `A+2=A+2`, tehát a két sav moláris tömege egyenlő, már csak az maradt hátra, hogy megmondjuk melyek ezek, most felírjuk az összes savmaradékiont, ami kettő vagy háromértékű, ezek: `SO_4^(2-)`, `PO_4^(3-)`, `CO_3^(2-)`

az `SO_4^(2-)` moláris tömege: 96 g/mol
a `PO_4^(3-)` moláris tömege: 95 g/mol
a `CO_3^(2-)` moláris tömege: 60 g/mol

Most emlékezzünk arra, hogy mit is vezettünk le az előbbi egyenlettel, a végeredményünk az lett, hogy `D=A-1`, ami azt jelenti, hogy a két sav savmaradékionjainak tömegeinek közötti különbség 1, ez csak a `SO_4^(2-)` és a `PO_4^(3-)` esetében valósul meg, tehát a savak a kénsav és a foszforsav.


Esetleg kérdésed van, nyugodtan írj!

-S.R.
1