Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matematika sos

Főoldal » Általános iskola » Matematika
674
Légyszíves segítsétek megoldani Köszönöm
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia
22 b
én kétféle megoldást találtam:
Először megszerkeszted a 30 fokos szöget. szerkesztessz egy 60-ast és ezt elfelezed:
Kijelölsz egy pontot (A). tetszőleges körzőnyílás körívezés a pontból az egyenesre ezt elnevezem P-nek) Ugyanolyan körzőnyílással A és P pontból körívezel, majd a metszésüknél lesz a 60 fok. ezt elfelezed:
A pontból körívezel: ahol metszi a szögszárat az lesz a Z pont. Ahol metszi az alap egyenest az lesz az X. Ezekből a Z és X pontokból is körívezel, majd a metszésükkel összekötöd az A pontot. megvan a 30 fok.
Erre a szögszárra lemérsz 3 cmt és meglesz a C pont.
innen kétféleképpen mehetünk tovább:
1. C ből 120 fokos szög szerkesztése ( 2db 60 fokos) és meghúzni a szögszárat. Ahol metszi az alapegyenest az lesz a B.
2. C ből leméred az A pont távolságát és körívezel az alapegyenesre. Így is meglesz a B
23 b
Először felveszed az alap szakaszt ( a= 3 cm) Majd Szerkesztessz a végpontjaira 52,5 fokos szögeket
Azért mert egy háromszög belső szögeinek összege 180 fok és 180-75= 105 fok ennek a fele 52,5 fok.
Ezt a szöget úgy kapjuk meg:
60 fokos szög szerkesztése, majd elfelezése. ( leírtam fent) Majd a felsőbb felét még 2x elfelezed, hiszen 60 fele 30. 30 fele 15. 15 fele 7,5. 30+15+7,5= 52,5 Ezt megcsinálod az A és a B pontból, így a metszésüknél meglesz a C.
többi a képen (ami remélem látható nem túl fényes )
+Azért neveztem el a pontokat hogy érthetőbb legyen, szerkeszt
Remélem jó lesz
0