Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
953
Az ABC egyenlő szárú háromszögben AC=BC. Egy félkör átmérője illeszkedik a háromszög AB oldalára és érinti a szárakat.
Mekkorák a háromszög szögei, ha e félkör területe egyenlő a háromszög beírt körének területével?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a szöveg szerint a félkör területe azonos a beírható kör területével, ezért:
r2π=R2π/2 amiből:
R=r 2 
A párhuzamos szelők tétele miatt:
R/r=M/m amiból következik, hogy M=m 2 
M-m= 2 m-m=( 2 -1)m=r innen r/m= 2 -1=sinα,
vagyis a rajon látható alfa szög 24,47⁰ ennek a duplája 48,94⁰ ennyi a háromszög szárszöge.
A másik két szög pedig a β+β+α=180⁰-ból a β=65,53⁰
0