Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hali hali Ma 10 óráig fontos lenne megoldani! A segítséget előre is köszönöm!

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
519
A pozitív x tengely irányába egy csillapítatlan transzverzális hullám terjed 50m/s sebesség-gel, amely a t=0 időpillanatban az origóból indul. Amplitúdója 0,1m, frekvenciája 2,5Hz.

Mekkora a hullám hullámhossza?
Mikor kezd el rezegni az x=150cm helyen lévő részecske?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Én józan paraszti ésszel gondolkodtam. Ha `50 m/s`-mal terjed, és a frekvenciája `2,5Hz` (azaz periódus ideje: `T=1/f=0.4 s`)
akkor meghatározhatjuk, hogy mennyi idő alatt tesz meg 150 cm-t a hullám:

Határozzuk meg a hullámhossz:
`c=\lambda*f-> 50 m/s=\lambda*2.5 Hz -> \lambda=20 m`

`20 m`.................`0.4 s`
`1.5 m`.................`t`

`t/(0.4 s)=(1.5 m)/(20 m)`
`t=0.03 s`

Nem tudom, hogy van-e ehhez megoldó kulcs, most vettem észre, hogy a feladat kéri is a hullámhosszt, úgyhogy valószínűleg így kellett megoldani.
1